Denne informasjonen gjelder bare for Ultra-emnevisningen.

Denne informasjonen gjelder bare for Ultra-opplevelsen.

Learn Ultra'da, kursunuza dosya ve medya eklemek için çeşitli olanaklara sahipsiniz. Dosyaları, doğrudan Kurs İçeriği sayfasına eklemenin yanı sıra, bunları Ultra Belgelerinde, değerlendirmelerde ve Zengin İçerik Düzenleyicisi işlevini içeren her yerde Zengin İçerik Düzenleyicisi'ne eklemeniz de mümkündür.

Şu konular hakkında daha fazla bilgi edinin:


Kurs İçeriği sayfasına dosya, görüntü, ses ve video ekleme

Kurs İçeriği sayfasına dosya ve medya eklemenin çeşitli yolları vardır. Kendi bilgisayarınızdaki, bulut depolama alanındaki, İçerik Koleksiyonu'ndaki veya Content Market'taki dosyalara gözatabilir ve bu dosyaları ekleyebilirsiniz.

Dosyaları ve medyayı yüklediğinizde öğrencilere görüntüleme ve indirme ayrıcalıkları verebilirsiniz. İçerik eklediğinizde bu durum, öğrencilere etkinlik akışlarında bildirilir.

Desteklenen dosya türleri DOC, DOCX, HTM, HTML, MP4, MPG, PDF, PPT, PPTX, XLS, XLSX, RTF, TXT, ZIP ve çoğu görüntü türüdür.

Dosyaları ve klasörleri sürükleyip bırakın. Dosyaları ve dosya içeren klasörleri kendi bilgisayarınızdan Kurs İçeriği sayfasına yükleyebilirsiniz. Eklemek istediğiniz klasörü veya dosyaları bulup Kurs İçeriği sayfasında istediğiniz konuma sürükleyip bırakmanız yeterlidir.

Image of a folder being dragged to the course content page with arrow pointing at folder

Yeni ögeniz yüklendikten sonra, listelendiğini görürsünüz. Bir klasör yüklediyseniz bu klasörü genişleterek içindeki dosyaları tek tek görebilirsiniz.

Image of Course Content page with box highlighting a folder item. An arrow is pointing to the files inside the expanded folder.

Dosyalar veya klasörler sayfaya eklendiğinde, varsayılan olarak öğrencilerden gizlenir. Ögenin görünen adının altındaki görünürlük menüsünü seçerek öğrenci görünürlüğünü düzenleyebilirsiniz.

Ögenin sağ tarafındaki üç noktalı düğmeyi seçerek başka düzenlemeler de yapabilirsiniz. Bu menüyü açtığınızda şunları yapabilirsiniz:

  • görünen adı düzenleme
  • hedeflerle eşleştirme
  • dosyayı değiştirme
  • açıklama ekleme
  • öğrencilerin dosyayı görüntüleme veya indirme şeklini düzenleme

Bir defada 25'ten fazla dosyayı sürükleyip bırakırsanız işlemin tamamlanmasının birkaç dakika sürebileceğini bildiren bir uyarı iletisi görüntülenir. Yükleme sırasında istediğiniz zaman işlemi iptal edebilirsiniz. Yükleme işlemi iptal edilirse dosyalar Kurs İçeriği sayfasından silinir.

Kurumunuzda Blackboard Ally kullanılıyorsa her öğrencinin kurs içeriğine erişebilmesine yardımcı olacak bu aracı kullanabilirsiniz. Erişilebilirlik puanı göstergeleri ve alternatif biçimler dosyaların yanında görünür. Bu konunun ilerleyen bölümlerinde Ally hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Alternatif olarak, dosyayı eklemek istediğiniz yerde artı işaretini seçerek de dosyayı yükleyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki dosyalara gözatmak için açılan menüden Karşıya Yükle'yi seçin. Bu yöntem, klasörlerin değil yalnızca tek tek dosyaların karşıya yüklenmesini destekler.

Image of Course Content page with menu open to add files. Upload option is highlighted.

Bulut depolama alanından dosya ekleyin. Dosyalarınız OneDrive® veya Google Drive™ gibi bir bulut depolama alanında bulunuyorsa söz konusu dosyaları kursunuza ekleyebilirsiniz. Dosyaları yüklemek istediğiniz yerde artı işaretini seçin. Bulut depolama alanından birden fazla dosyayı seçip Kurs İçeriği sayfanıza bir defada ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz dosyalar, orijinal dosyaların kopyalarıdır. Bulut depolama alanındaki bir dosyada değişiklik yaparsanız kursunuza yeni bir kopya yüklemeniz gerekir.

Bulut depolama alanı hakkında daha fazla bilgi

Content Market'tan dosya ekleyin. Content Market'tan doğrudan Kurs İçeriği sayfasına dosya ekleyebilirsiniz. Dosyaları yüklemek istediğiniz yerde artı işaretini ve ardından Content Market ögesini seçin. Bu, içerik sağlayıcıları ve kurum araçlarını içeren bir sayfayı açacaktır. Başlatmak istediğiniz üçüncü taraf aracı seçin ve eklenecek içeriğe gözatın.

Content Market hakkında daha fazla bilgi

İçerik Koleksiyonu'ndan dosya ekleyin. İçerik Koleksiyonu'nda saklanan dosyalarınız varsa bu dosyaları kursunuza ekleyebilirsiniz. Dosyaları yüklemek istediğiniz yerde artı işaretini ve ardından İçerik Koleksiyonu'nu seçin. Bu, İçerik Koleksiyonu'nda bulunan dosyalarınıza ve kurumunuzdaki diğer dosyalara gözatmanıza olanak tanıyan bir sayfayı açar.

İçerik Koleksiyonu'ndaki URL çubuğundan kopyalanıp yapıştırılan görüntülere, PDF'lere ve diğer dosyalara ait bağlantılar kullanılamaz. Bu bağlantılar geçicidir.

İçerik Koleksiyonu'ndan dosya ekleme hakkında daha fazla bilgi

Öğrencilerin neleri görebileceğini belirleyin. Siz göstermeye karar verene kadar tüm içerik öğrencilerden gizlenir. Kurs İçeriği sayfasında sıralanan her bir ögenin öğrencilere gösterilip gösterilmeyeceği belirtilir. Ögenin görünen adının altındaki görünürlük menüsünü seçerek öğrenci görünürlüğünü düzenleyin.

Öğrenci görünürlüğünü yalnızca klavyenizi kullanarak da düzenleyebilirsiniz. Sekme tuşuna basarak görünürlük menüsüne gidin ve menüyü açmak için Enter tuşuna basın. Bir seçeneğin üzerine gelmek için Alt/Option ve yukarı/aşağı ok tuşlarını kullanın.

Kurs İçeriği sayfasındaki dosyaları düzenleme, değiştirme veya silme

Image of Course Content item with box surrounding edit and delete icon

Dosyaları düzenleyin veya değiştirin. Dosyaları düzenlemek veya değiştirmek için, üzerinde çalışmak istediğiniz ögenin sağ tarafındaki üç noktalı düğmeyi seçin. Bu, düzenleme yapmanıza olanak sağlayan bir panel açacaktır:

  • Görünen ad. Kurs içeriği sayfanızda ögeniz için gösterilen adı düzenlemek için panelin üst kısmında görünen adı seçin.
  • Hedefler ve standartlar ekleme. Kurumunuz ve siz, öğrencilerin programlardaki ve müfredatlardaki başarısını ölçmek için hedefleri kullanabilirsiniz. Bir dosyayı başarıyla kursunuza yükledikten sonra, bir veya daha fazla hedefle eşleştirebilirsiniz. Üzerinde çalışmak istediğiniz ögenin sağ tarafındaki üç noktalı düğmeyi ve ardından Düzenle'yi seçin. Dosyayla eşleştirilebilecek mevcut hedefleri aramak için panelde Hedeflerle eşleştir'i seçin

Öğrenciler dosyayla eşleştirdiğiniz hedefleri göremez.

  • Dosyayı bir başkasıyla değiştirin. Bir dosyayı başka bir dosyanın yerine koymak için bu seçeneği kullanın. Örneğin, yüklediğiniz görüntünün daha yüksek çözünürlüğe sahip bir sürümünü bulmuş olabilirsiniz. Söz konusu dosya kursun içinde birden fazla noktada görüntüleniyorsa bir pencere görüntülenerek dosyayı tüm örneklerde mi yoksa bu tek örnekte mi değiştirmek istediğinizi sorar. Eski dosya, tek bir örnekte değiştirmediğiniz sürece, yeni sürümle değiştirildiğinde korunmaz. Bu, kurumunuz için depolama alanı açar.
  • Bir açıklama ekleyin. Açıklama, Kurs İçeriği sayfasında, görünen adın altında görüntülenir. Burada, öğrencilere ögeyle ilgili daha fazla bilgi sunabilirsiniz. Açıklama en fazla 750 karakter uzunlukta olabilir. 75 veya daha az karakter kaldığında açıklama alanının altında bir uyarı görüntülenir.
  • Dosyaya öğrenci erişimini düzenleyin. Öğrencilerin dosyayı indirme veya görüntüleme olanağını da düzenleyebilirsiniz.

Dosyaları silin. Bir dosyayı kursunuzdan silebilir veya bilgileri korumak için dosyayı öğrencilerden gizleyebilirsiniz. Öğrenciler Kurs İçeriği sayfasından gizli öğelere erişemezler. İçerik barındıran bir klasörü veya öğrenim modülünü silerseniz içerik Kurs İçeriği sayfasından da kaldırılır.

Ögelerin sırasını değiştirin. Ögeleri sürükleyip bırakarak Kurs İçeriği sayfasındaki kurs materyallerinizin sırasını kolayca değiştirebilirsiniz. Aynı yöntemle bir ögeyi genişletilmiş bir klasörün içine de taşıyabilirsiniz. Taşımak istediğiniz ögenin satırını seçin ve istediğiniz konuma sürükleyin.

Yeni bir konuma sürüklenen kurs içeriği ögesine ait görüntü.

Kurs İçeriği sayfasındaki ögeleri yalnızca klavyenizi kullanarak taşımanız ve sıralamanız da mümkündür.

  1. Sekme tuşuna basarak bir ögenin taşı simgesine gelin.
  2. Taşıma modunu etkinleştirmek için Enter tuşuna basın.
  3. Ok tuşlarını kullanarak bir konum seçin.
  4. Ögeyi yeni konuma bırakmak için Enter tuşuna basın.
Image of Course Content item with tab box surrounding Move icon

Ally i Learn – undervisere

Se og forbedre innholdstilgjengelighet

Institusjonen din bestemmer hvilke verktøy som er tilgjengelige.

Alle studenter er forskjellige og har ulike læreferdigheter. Når du gir dem mer tilgjengelig innhold, kan enkeltstudentene velge de formatene som passer dem selv best. Hvis institusjonen din bruker Blackboard Ally, kan du bruke dette verktøyet som et hjelpemiddel for å sikre at emneinnholdet ditt er tilgjengelig for alle studenter.

Indikatorer for tilgjengelighetsresultatet og alternative formater vises ved siden av emnedokumentene og prøvene.

Kom i gang med Ally

  1. Finn innholdet du vil forbedre.
  2. Ved siden av innholdet er det et ikon som viser tilgjengelighetsresultat.
  3. Velg poengsum-ikonet for å finne ut hvordan du kan forbedre tilgjengelighetsresultatet.
  4. Ally åpnes, og du ser hva du kan gjøre for å redigere innholdet ditt for å gjøre det mer tilgjengelig og optimalisere det for alternative formater.

Slik formaterer du tilgjengeligheten for emneinnhold

Studentene ser ikke innholdets tilgjengelighetsresultat. Men de kan velge blant de alternative formatene Ally genererer for innholdet. Du kan hjelpe Ally med å lage bedre alternative formater ved å følge de anbefale fremgangsmåtene for oppretting av tilgjengelig innhold.

Se alternative filformater

Når du legger til en fil i et emne, lager Ally alternative formater av filen basert på originalversjonen. For eksempel, hvis det originale innholdet er en PDF, oppretter Ally lyd, elektronisk blindeskrift, og ePub-formater av samme innhold. Disse formatene gjøres tilgjengelig sammen med originalfilen, slik at alt er på samme praktiske sted.

De alternative formatene opprettet avhenger av den originale innholdstypen. Hvis du ikke ser noe alternativ om å laste ned alternative formater, er ikke Ally aktivert for det aktuelle emnet. Eventuelt er ikke innholdet en innholdstype som støttes.

Finn innhold i emnet ditt. Velg menyen ved siden av den og så Alternative formater. Velg den versjonen som passer best for behovene dine. Velg Last ned for å lagre det alternative formatet på enheten.

student view of Download alternative formats modal

Mer om alternative formater for emneinnhold


İçerik düzenleyicisini kullanarak içerik ekleme hakkındaki videoyu izleyin.

Aşağıdaki anlatımlı video, bu sayfada yer alan bazı bilgilerin görsel ve işitsel bir temsilini sağlar. Videoda nelerin gösterildiğine ilişkin ayrıntılı bir açıklama için videoyu YouTube'da açın, Diğer İşlemler'e gidin ve Metin Dökümünü Aç'ı seçin.



Video: İçerik düzenleyicisini kullanarak Kurs İçeriği sayfasına içerik ekleme, Blackboard Learn Ultra'da içerik düzenleyicisi kullanılarak görüntülerin, YouTube videolarının ve çevrim içi medyanın nasıl ekleneceğini açıklar.


Düzenleyiciye dosya ekleme

Ultra kursunun belirli bölümlerinde, düzenleyiciyi kullanarak karşıya dosya yükleyebilirsiniz. Örneğin, öğrencilerin yönergelerinizi veya ilk talebinizi daha iyi anlamasına yardımcı olmak üzere bir görüntü veya belge ekleyebilirsiniz.

Düzenleyici, yalnızca MP4 biçimindeki videoları satır içi görüntülemeyi destekler. MOV veya MPEG gibi diğer dosya türlerini kullanan videolar indirmeniz gerekebilir. Takvim ögelerine düzenleyiciyi kullanarak dosya ekleyemezsiniz.

Ek düğmesini seçin (şekli ataşa benzer). Bilgisayarınızdaki bir dosyayı arayın. Dosyayı karşıya yükleme işleminin ilerleyişini gösteren bir durum penceresi görünür. Ayrıca, artı simgesini seçerek bulut depolama alanından da dosya ekleyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki bir dosyayı düzenleyiciye sürükleyip bırakmanız da mümkündür:

  1. Taşımak istediğiniz dosyanın üzerine geldikten sonra fare düğmesini tıklatıp basılı tutun.
  2. Dosyayı fareyle veya dokunmatik yüzeyi kullanarak düzenleyiciye taşıyın.
  3. Fare düğmesini bıraktığınızda dosya taşınacaktır.

Aşağıdakiler dâhil olmak üzere dosyanın ayarlarını düzenleyebilirsiniz:

  • görünen ad
  • alternatif metin
  • görüntüleme davranışı (dosyanın bağlantı olarak mı yoksa düzenleyicideki diğer içeriklerle birlikte satır içi olarak mı görüntülenebileceği)

Düzenleyiciye görüntü ekleme

Ultra kursunun bazı bölümlerinde, metin içeriğiyle birlikte görüntü eklemek için düzenleyicinin işlevlerini kullanabilirsiniz. Çevrim içi ortamda barındırılan görüntülerden ekleyebilir veya yerel sürücünüzden bir görüntü yükleyebilirsiniz.

Görüntü düğmesini seçerek görüntüleri doğrudan metin düzenleyicisine ekleyebilirsiniz. Metin düzenleyicisine yalnızca JPEG ve PNG dosyaları yüklenebilir.

Image of the Insert Image popup, showing how you can upload from a device

Varsayılan seçenek, görüntüleri cihazınızdan yüklemektir. Kurumunuz Unsplash'i kullanıyorsa metninize hazır görüntüler ekleyebilirsiniz. Arama terimleri metninizden otomatik olarak doldurulur, ancak isterseniz X düğmesini seçebilir ve kendi arama terimlerinizi kullanabilirsiniz.

Image of the Insert Image popup options for Unsplash

Kurumunuz Yapay Zeka Tasarım Asistanı'nı kullanıyorsa metninize eklemek için görüntü oluşturabilirsiniz. Görüntünüz için bir açıklama girin ve ardından Oluştur'u seçin.

Image of the Insert Image panel, with AI options displayed

AI Design Assistant hakkında daha fazla bilgi

Öğrenciler, görüntüleri yalnızca yükleyebilir; görüntü oluşturamaz veya Unsplash'i kullanamaz.

Eklenecek görüntüyü seçtikten sonra İleri'yi seçin. Artık görüntünün metnin içinde nasıl görüneceğini özelleştirebilirsiniz.

Image of the Aspect Ratio and zoom options on the Insert Image panel

Görüntü için bir en-boy oranı seçebilirsiniz. Orijinal en-boy oranını koruyabilir ya da yatay veya dikey görünüme dönüştürebilirsiniz. Beyaz kılavuz çizgiler, orijinal görüntünün hangi bölümünün ekranlarda görüntüleneceğini gösterir.

Ayrıca kaydırıcıyı yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak için ayarlama seçeneğiniz de vardır ve odağı değiştirmek için kılavuz çizgileri seçip sürükleyebilirsiniz.

Görüntüyü eklemeye hazır olduğunuzda İleri'yi seçin.

Image of the Edit File Options panel, showing the Accessibility and File Options

Bir görünen ad girmeniz gerekir. Görüntüyü ekran okuyucu kullanıcıları için erişilebilir hâle getirmek üzere alternatif metin de eklemenizi öneririz.

Varsayılan olarak, kullanıcılar, görüntüyü görüntüleyebilir ve indirebilir. Görüntü için Yalnızca İndirme'yi seçmeniz durumunda, kullanıcılar görüntüyü indirene kadar kullanıcı ekranlarında bir yer tutucu görüntülenir.

GovCloud kullanıcıları, ancak Yalnızca indirme seçeneğini kullanabilir.

Image of the Placeholder symbol with the display name of the image

Web'den de görüntü ekleyebilirsiniz. İçerik Ekle'yi ve ardından URL'den Görüntü'yü seçin. Çevrim içi ortamda barındırılan bir görüntüyü eklemek için görüntü URL'sini yazın veya yapıştırın. http:// protokolünü kullanmanız gerekir. Ekran okuyucu kullanan ve görüntüyü görüntüleyemeyen kullanıcılar için Alternatif metin kutusuna görüntüyle ilgili bir açıklama ekleyin.

Görüntüleri yeniden boyutlandırma ve silme

Medyayı yeniden boyutlandırma, mobil cihazlarda desteklenmez.

Görüntüleri düzenleyicide kolayca yeniden boyutlandırabilirsiniz. Yeniden boyutlandırılabilecek medya türleri arasında, videolar ve URL vasıtasıyla eklenen diğer medyalar da bulunur.

  1. Görüntü düzenleyiciye eklendikten sonra, imlecinizle bu görüntüyü seçin. Seçilen görüntünün dört köşesinde tutamaçlar görüntülenecektir.
  2. Tutamaçlardan birini seçin ve görüntüyü büyütmek veya küçültmek için tutamacı sürüklerken fare düğmesini basılı tutun.
  3. İstediğiniz boyutu elde ettiğinizde fare düğmesini bırakın ve Kaydet'i seçin.
Resize media by dragging corner handle

Görüntüyü, klavye gezintisi yoluyla da yeniden boyutlandırabilirsiniz:

  1. Learn Ultra ekranında imlecinizin etkin olduğuna emin olun.
  2. Yeniden boyutlandırmak istediğiniz görüntü vurgulanana kadar sekme tuşuna basın.
  3. Üst karakter tuşuna basılı tutarken, ok tuşlarını kullanarak görüntüyü büyütün veya küçültün.
  4. Görüntü istediğiniz boyuta geldiğinde üst karakter tuşunu bırakın.

Medyayı yeniden boyutlandırırken şu hususları aklınızda tutun:

  • URL vasıtasıyla iliştirilen veya eklenen tüm medyalar, en/boy oranını korur.
  • Bütün medyalar ortaya hizalanır.
  • Maksimum medya boyutu (%100), içerik düzenleyicisi tarafından izin verilen maksimum genişliktir.
  • Bütün medyalar için minimum boyut sınırı 200 pikseldir.

Görüntüyü silin. İmlecinizle görüntüyü seçtiğinizde, görüntünün sağ üst köşesinde silme simgesi görünecektir. Görüntüyü silmek için o simgeyi seçin. Kolay bir yöntem olarak imlecinizle görüntüyü vurgulayıp geri tuşunu da seçebilirsiniz.


Düzenleyiciye medya ekleme

Düzenleyiciye doğrudan medya ve kurumsal Office 365 dosyaları eklemek için Medya Ekle seçeneğini kullanabilirsiniz. Düzenleyici, dâhil ettiğiniz diğer içeriklerin yanına içeriği otomatik olarak ekler. Öğrenciler, barındırıldığı web sitesine gitmelerine gerek kalmadan, video gibi medyaları mevcut pencereden görüntüleyebilirler.

Şu sitelerden içerik ekleyebilirsiniz:

  • VidGrid
  • Panopto™
  • FlipGrid
  • SlideShare
  • Prezi
  • VoiceThread
  • Khan Academy
  • Kaltura
  • SoundCloud
  • Spotify®
  • Genial.ly
  • NearPod
  • Quizlet
  • EdPuzzle
  • H5P
  • Vimeo®
  • YouTube™
  • Office 365

Medya eklemek için:

  1. Düzenleyicide İçerik Ekle (artı düğmesi) > Medya ögelerini seçin.
  2. Siteden kaynak URL'sini yapıştırın.
  3. Ekran okuyucu kullanan ya da içeriği yükleyemeyen kişiler için ögeyi açıklayan bir alternatif metin ekleyin.
  4. Ekle'yi seçin. Öge, otomatik olarak düzenleyiciye eklenir.

Medyayı yeniden boyutlandırın. "Düzenleyicide görüntü ekleme" bölümündeki yönergelere bakın.

Enterprise Office 365 dosyaları ekleyin. Dosyaya bir bağlantı oluşturmak için Office 365 dosyanızda Paylaş'ı seçin. Kullanıcının sahip olmasını istediğiniz izinleri seçin ve Bağlantıyı Kopyala'yı tıklatın. Bu, bağlantıyı panonuza kopyalar. İçeriği eklemek için düzenleyiciden İçerik Ekle > Medya ögelerini seçin. Bağlantıyı Medya URL'si kutusuna yapıştırın. Ekle'yi seçin.


YouTube videosu ekleme

Doğrudan düzenleyicinin içinden YouTube videolarına gözatmak ve bunları içeriğe eklemek için YouTube Videosu Ekle'yi seçin. Bağlantı aramak için kurstan ayrılmanıza gerek yoktur. Videoyu bir bağlantı olarak görüntülemeyi veya dâhil ettiğiniz diğer içeriklerin arasına eklemeyi seçebilirsiniz. Öğrenciler, YouTube’a gitmelerine gerek kalmadan, mevcut pencereden videoyu izleyebilirler.

Düzenleme modunda video eklerken, sağ üst köşede düzenleme modunda videoyu başka bir pencerede oynatmanızı sağlayacak bir ön izleme simgesi görüntülenir. Bu, kaydetmeden önce videoyu ön izlemenize olanak tanır. Ön izleme simgesi, medyanın eklenme yöntemine bakılmaksızın görünür.

Videoyu yeniden boyutlandırın. "Düzenleyicide görüntü ekleme" bölümündeki yönergelere bakın.

Videoyu silin. İmlecinizle videoyu seçtiğinizde, videonun sağ üst köşesinde silme simgesi görünecektir. Videoyu silmek için bu simgeyi seçin. Kolay bir yöntem olarak imlecinizle videoyu vurgulayıp geri tuşunu da seçebilirsiniz.

Resize media video play icon in edit mode

YouTube videolarını ekleme hakkında daha fazla bilgi


Düzenleyicide geri bildirim kaydı ekleme

Gönderimlere not verirken düzenleyicide geri bildiriminizin ses ve video kayıtlarını ekleyebilirsiniz. Kayıt seçeneği, geri bildirim düzenleyicisinde kursunuzdaki en çok not verilen ögeler için görünür. Öğrenciler, eklediğiniz metinle birlikte geri bildiriminizi izler veya dinler.

Bu işlev tüm tarayıcılarda desteklenmemektedir. En iyi deneyim için Chrome veya Firefox kullanın.

In the feedback panel, the expanded purple plus sign lets you insert feedback, and the  "Insert/Edit Recording" option is highlighted.

Sesli/videolu geri bildirim ekleme hakkında daha fazla bilgi


Content Market dosyası ekleme

Hangi araçların kullanılabileceğini kurumunuz kontrol eder.

Content Market, güvenilir içerik sağlayıcılarının faydalı öğrenim materyallerine erişebileceğiniz yerdir. Ayrıca, yöneticinizin kurumunuzda kullanıma sunduğu araçlara ve bağlantılara da erişebilirsiniz.

Image of Content Market option being selected in the content editor of an assessment.

Kursunuzdaki ödevlerde, testlerde ve belgelerde bulunan düzenleyiciye doğrudan Content Market'tan içerik ekleyebilirsiniz. Düzenleyicide, İçerik Ekle (artı düğmesi) > Content Market ögelerini seçin.

Başlatmak için bir araç seçin ve eklenecek içeriklere gözatın. İsterseniz Kurum Aracı'na ait kartın üzerindeki artı işaretini seçip, tüm aracı düzenleyiciye ekleyebilirsiniz. Bir aracı veya içerik parçasını düzenleyiciye eklediğinizde, bağlantı şeklinde görünür.

Content Market ile ilgili daha fazla bilgi


İçerik Koleksiyonu'ndan dosya ekleme

Kurslarınızdaki dosyaları ve kurumunuz içinde paylaşılan dosyaları düzenlemek, paylaşmak ve yeniden kullanmak için İçerik Koleksiyonu'nu kullanabilirsiniz. İçerik Koleksiyonu'ndaki dosyaları doğrudan Kurs İçeriği sayfasına ekleyebilirsiniz. Dosya eklemek istediğiniz yerdeki artı işaretini seçin. Menüde, kullanılabileceğiniz dosyaları bulmak ve kursunuza eklemek için İçerik Koleksiyonu'nu seçin.

İçerik Koleksiyonu'na İçerik Al panelinden de erişebilirsiniz. Erişiminize sunulan dosyaları bulmak ve kursunuza eklemek için İçerik Koleksiyonu'nu seçin. İşlemi hızlandırmak amacıyla, tek seferde eklemek üzere birden fazla dosya seçebilirsiniz.

Başlamak için İçerik Koleksiyonu'na Gözat'ı seçin. Böylece, diğer kurslarınıza ait dosyaları bulabileceğiniz İçerik Koleksiyonu sistemine girersiniz. Burada, kurumunuzun eklediği ve paylaştığı dosyalara da erişebilirsiniz. Keşfetmek için gözatma işlevlerini kullanın.

Ultra kursunuzda İçerik Koleksiyonu'nu ilk defa açarken zaten açık olan pencerede veya yeni bir pencerede açabilirsiniz. Size en uygun seçeneği belirtin. Bu ayarı daha sonra değiştirebilirsiniz. Pencerenin üstünde bulunan Tarayıcı Ayarları simgesini seçin.

Kursunuza eklemek istediğiniz bir dosya bulduğunuzda, dosya adının yanındaki onay kutusunu işaretleyin. Gözatmaya ve dosya seçmeye devam edebilirsiniz. Sistem, pencerenin alt kısmında kaç dosya seçtiğinizi gösterir. Eklemeye hazır olduğunuzda, seçtiğiniz ögelerin listesini gözden geçirmek için Gönder'i seçin.

Kursunuza dosya eklemeden İçerik Koleksiyonu'na gözatmak isterseniz Araçlar sayfasından İçerik Koleksiyonu'na erişebilirsiniz. Ayrıca İçerik Koleksiyonu'ndaki öğelerin bağlantılarını da ekleyebilirsiniz.

Listeyi gözden geçirme

Kursunuza almadan önce seçili dosyaları gözden geçirebilirsiniz. Doğru dosyaları seçtiğinize emin olmak için Öge Adı, Değiştirme Tarihi ve Boyut alanlarını gözden geçirin. Unuttuğunuz bir şey varsa listeye daha fazla öge ekleyebilirsiniz. Gözatmaya devam etmek için İçerik Koleksiyonu'na Geri Dön'ü seçin.

Listeden dosya kaldırmak veya bir dosyayı düzenlemek için ilgili ögenin menüsünü açın. Dosyayı kursunuza kopyalamayı artık istemiyorsanız Sil'i seçin. Dosyanın adını veya açıklamasını değiştirmek için Düzenle'yi seçin.

İçeriği kursunuza eklemek için Kaydet'i seçin. Varsayılan olarak dosyalar öğrencilerden gizlendiğinden, kurs içeriği oluşturmaya devam edebilirsiniz.

İçerik Koleksiyonu dosyaları nasıl davranır?

İçerik Koleksiyonu'ndan Ultra kursunuza bir dosya eklediğinizde, bu dosya orijinal konumuna giden bir bağlantı bulundurur. İçerik Koleksiyonu'ndan kursunuza dosya eklerken aşağıdaki özellikleri aklınızda bulundurun:

  • İçerik Koleksiyonu'ndaki dosya izinleri, öğrencilerin kursunuzda bulunan bir dosyayı görüntüleyip görüntüleyememesini etkilemez. Bu dosyaların görünürlük ayarları kursunuzdaki diğer içeriklerle aynı şekilde kontrolünüzdedir.
  • Kursunuza eklediğiniz bir dosya İçerik Koleksiyonu'nda güncelleştirilir ya da üzerine yazılırsa kursunuzdaki dosya da bu değişikliği yansıtır.
  • Kursunuza eklediğiniz bir dosya İçerik Koleksiyonu'ndan silindikten sonra bu dosyaya kursunuzdan erişilemez. Dosya Kurs İçeriği sayfasında görünmeye devam eder, ancak kullanıcı dosyayı açtığında bir hata iletisi görünür.
  • İçerik Koleksiyonu'ndan eklediğiniz bir kurs dosyasını silerseniz bu dosya İçerik Koleksiyonu'nda kalır. Yalnızca kursunuzdaki dosya silinir.