I Blackboard-appen ingår Blackboard Collaborate Ultra, en lösning för webbkonferenser i realtid för virtuella lektioner och möten av hög kvalitet. Lärare kan dela filer och videoklipp medan de interagerar med deltagarna. Du behöver inte installera något extra för att vara med i en session.

Lärare använder Collaborate med ultragränssnittet från en webbläsare i en dator för att hålla en session med användare i Blackboard-appen. Collaborate med Original-gränssnittet stöds inte.

Gå med i en session från en kurs

Collaborate Ultra-sessioner finns i en lista inuti kurserna i appen. Gå till en kurs, tryck på Collaborate under Kursmaterial och välj en session.

  • Kursrummet är en standardsession i Collaborate Ultra. Om en lärare inaktiverar det här rummet visas det som låst i appen.
  • Tryck på den valbara session som du vill gå med i.
  • Sessioner som du inte kan gå med i för tillfället visas i listan, men du kan inte öppna dem.
  • För upprepade sessioner visas endast en session i mobilappen. I webbläsarvyn av Collaborate Ultra visas varje enskilt tillfälle av den upprepade sessionen. I en kommande uppdatering kommer vyn i mobilappen att se ut mer som webbläsarvyn.

Om det är möjligt är det bra om du går med i sessionen tidigt så att du har tid att bekanta dig med hur det ser ut först.

Gå med i en session via en länk

Du behöver inte vara inskriven på en kurs för att delta i en session i Collaborate Ultra i Blackboard-appen. Om din lärare skickar en länk till sessionen till dig och du har appen installerad så är det bara att köra på.

Gå med i en session via en länk


    Funktioner

    Du kan se innehåll och bilder från läraren och göra följande:

    1. Ändra profilbild genom att trycka på den, ange din status som Borta och läsa hjälpinformation. Använd kontrollerna för att dela video eller röst, räcka upp handen och chatta med andra. När filer eller whiteboard visas syns videon på dig själv längst ned i vänstra hörnet och den som talar syns längst ned i det högra.
    2. Tryck på pilen i ikonlisten för att öppna ritverktygen. Pilen visas bara om läraren eller sessionsmoderatorn har aktiverat whiteboarden eller delar en fil. Välj pennan eller en form och börja rita. Du kan dra ihop eller zooma när du ritar.
    3. Om du trycker på menyn bredvid sessionsnamnet kan du se vilka som är med i sessionen och välja en delad fil.
    4. Lämna sessionen.

    Fler funktioner

    Aktivitetsaviseringar. Du kan se nya chattmeddelanden, uppräckta händer, när någon går med i eller lämnar en session och när inspelning börjar och slutar.

    Multitasking. Om du lämnar appen för att göra något annat på enheten kan du trycka på statusfältet när du vill gå tillbaka.

    Stäng av ljudet för alla. Om din lärare stänger av ljudet för alla deltagare i webbversionen av Collaborate med ultragränssnittet slås alla mikrofoner av även i mobilappen.

    I nuläget är din profilbild i Blackboard-appen separat från din profilbild i en Collaborate-session.

    Tips

    Wi-Fi ger den bästa upplevelsen. Med trådlöst nät går det inte åt så mycket mobildata.

    Se till att batteriet är fulladdat eller att strömkontakten är i. I versioner äldre än iOS 9.0 och Android 4.4 kan batteriet ta slut snabbt.

    Upplever du problem? Om du får problem med Collaborate kan du skicka in ett ärende på Behind the Blackboard (endast tillgänglig på engelska).


    Göra mer med andra roller

    I vanliga fall är du deltagare i en session och läraren är moderator. En moderator kan låta dig göra mer genom att utse dig till presentatör eller moderator. Användare med presentatörs- eller moderatorbehörighet kan göra följande via menyn bredvid sessionsnamnet:

    • Ladda upp och visa material.
    • Se när någon räcker upp handen och sänka händer.
    • Aktivera whiteboardfunktionerna så att deltagarna kan rita i delade filer.
    • Spela in sessioner om du är moderator på en Android- eller iOS-enhet.

    I Blackboard-appen har presentatören och moderatorn tillgång till samma funktioner. I Collaborate med ultragränssnittet i webbläsaren har moderatorer tillgång till ytterligare funktioner.


    Dela filer

    Om du har fått rollen som presentatör eller moderator kan du visa filer för resten av deltagarna. Du kan visa bilder och PowerPoint- och PDF-filer medan du pratar om innehållet i dem och navigera i ett dokument eller en presentation. När du visar en fil i appen öppnas whiteboardtavlan automatiskt så att deltagarna kan rita i filen.

    För att användarna ska få lov att rita måste moderatorerna i webbversionen av Collaborate tillåta ritning på whiteboardtavlan i sessionsinställningarna.

    Alla andra användare med fildelningsbehörighet kan se och rita i alla filer som laddas upp av moderatorer och presentatörer.

    1. Tryck på mappikonen. Ikonen visas endast om du har moderator- eller presentatörsbehörigheter.
    2. Tryck på Lägg till fil.
      • Välj från min enhet: I iOS kan du endast ladda upp bilder från enheten. Med Android kan du lägga upp GIF-, JPEG-, PNG-, PDF- och PowerPoint-filer.
      • Välj en kurs: Du kan visa filer som du tidigare har lagt in i en kurs. Endast de filer som kan visas för andra visas i det fönster där du väljer fil. Prov och uppgifter kan till exempel inte visas för andra.
    3. Om du trycker på Sluta dela ser inte deltagarna filen längre.

    Om du går med i en session som gäst kan du endast visa filer som finns på din enhet. Du kan inte dela filer från kurser.

    Om du vill ta bort något från listan Delade filer sveper du med fingret åt vänster och trycker på Ta bort.


    Smågrupper

    Sessionsmoderatorer i webbläsarversionen av Collaborate kan dela upp deltagarna i grupper för mindre projekt och grupparbeten. I appen får du ett meddelande när du blivit placerad i en grupp eller flyttats ut från en grupp.

    Endast gruppmedlemmarna kan se ljudfiler, videoklipp, chatta och dela filer inom en grupp i ett grupprum. Alla deltagare i en grupp är presentatörer så alla kan dela whiteboard, filer och program med de övriga i gruppen. Interaktioner inom grupper i grupprum fångas inte upp i sessionsinspelningar.

    Innehåll som delas i en grupp i ett grupprum är inte tillgänglig när gruppen har upplösts. För att behålla något för framtida användning, kan du ta skärmdumpar av filer och whiteboard som har delats i din grupp.


    Jämfört med Collaborate i webbläsare

    Om du tidigare har använt Collaborate med ultragränssnittet i en webbläsare känner du igen dig i appen. Om du vill använda nedanstående funktioner måste du öppna Collaborate i en webbläsare eftersom de här funktionerna inte finns i appen.

    • Undertextning
    • Undersökningar
    • Aktivitetsindikator för aktiva Collaborate-rum
    • Tidur