For å legge til rette for at små grupper skal kunne samarbeide, kan du opprette utbrytergrupper – som er atskilt fra hovedrommet – og legge til deltakere i disse rommene.

Utbrytergrupper er deaktivert for økter med over 250 deltakere.

Utbrytergrupper krever at du bruker den nyeste versjonen av ChromeTM-nettleseren eller Firefox® WebRTC.

Utbrytergrupper har privat lyd, video, tavle, applikasjonsdeling og chat. Samarbeidet som skjer i grupper, skjer uavhengig av hovedrommet (og andre grupper).

Det som sies eller vises i grupperom, kommer ikke med i innspillinger.


Start utbrytergrupper

Du kan velge at Collaborate skal opprette og tilordne utbrytergrupper vilkårlig. Alternativt kan du opprette gruppene selv.

  1. Åpne Del innhold-panelet fra Collaborate-panelet.

    Er du usikker på hvor Collaborate-panelet er? Gå til Bli kjent.

  2. Velg Utbrytergrupper.
  3. Tilordne grupper. Velg Tilordne tilfeldig eller Tilpasset oppgave.
    • Tilordne tilfeldig: Collaborate oppretter økter og tilordner deltakere vilkårlig.

      «Tilordne tilfeldig» er bare tilgjengelig når det er fire eller flere personer i rommet.

      • Hvis du vil være med i en gruppe, velger du Legg til moderatorer i gruppeoppgaver.
      • Du kan endre hvor mange deltakere som skal være i hver gruppe. Velg antall grupper i Antall grupper-menyen.
      • Hvis du ikke er fornøyd med gruppene, kan du velge alternativet for å tilordne deltakerne på nytt.
    • Tilpasset oppgave: Lag dine egne grupper.
      • Tilordne deltakere til grupper. Du kan velge alternativsmenyen for deltakeren og velge en gruppe. Du kan også velge deltakeren og dra vedkommende til riktig gruppe.
      • Velg Opprett ny gruppe for å legge til flere grupper.

      Du kan lage opptil 20 grupper. Utbrytergrupper er bare tilgjengelig for økter med maksimalt 250 deltakere. Det finnes ingen grense for antall deltakere i hver gruppe. Men vi anbefaler at du sprer deltakerne jevnt mellom gruppene.

  4. Alternativt kan du velge Tillat at deltakere bytter gruppe hvis du vil la deltakerne bytte gruppe på egen hånd.
  5. Velg Start.

Hva kan deltakerne gjøre i utbrytergrupper?

Utbrytergrupper er designet for gruppearbeid. Alle deltakerne i gruppen er presentatører. Det betyr at alle deltakere kan dele tavlen, filer og applikasjoner med resten av gruppen.

Innholdet som deles i utbrytergrupper, er ikke tilgjengelig når utbrytergruppene er ferdige. Du bør vurdere å foreslå at deltakerne registrerer hva de gjør, på en eller annen måte. Eksempel: Et skjermbilde av alt de har delt og samarbeidet om.

Sørg for at nettleseren din har støtte for applikasjonsdeling

Mer om presentatørtillatelser


Følg opp grupper

Når utbrytergruppene har kommet i gang, kan du bytte mellom dem for å følge opp studentene. Hvis du har tilordnet deg selv til en gruppe, kan du se og høre hva andre i gruppen legger ut. Dette omfatter alt av delt innhold, lyd, video og chat.

Hvis du vil se hvordan det går med de andre gruppene, må du bli med i dem. Velg Bli med i gruppeDeltakere-panelet.

Gruppechat er privat for gruppen. Alle-chatterommet er åpent for alle, uansett hvilken gruppe de er i. Moderatorer har dessuten et chatterom som bare er tilgjengelig for moderatorer.


Flytt deltakere til andre grupper

Moderatorer kan bytte til andre grupper ved å velge Bli med i gruppe på Deltakere-panelet. Du kan også flytte andre deltakere.

  1. Finn frem til en deltaker på Deltakere-panelet, og velg Deltakerkontroller.
  2. Velg Flytt til andre grupper. Utbrytergruppe-panelet åpnes.
  3. Flytt deltakeren til en annen gruppe. Det finnes to måter å gjøre dette på.
    • Du kan velge alternativsmenyen for deltakeren og velge en gruppe.
    • Du kan velge deltakeren og dra vedkommende til den nye gruppen.
  4. Velg Oppdater.

Kan jeg fjerne noen fra en økt?

Ja. Du kan velge å flytte deltakere tilbake til hovedrommet eller til en annen gruppe. Du kan også velge å fjerne deltakere fullstendig fra en økt. Åpne alternativsmenyen for deltakeren på Deltakere-panelet. Velg Fjern fra økt.

Hva skjer hvis en annen moderator gjør endringer i gruppene?

Hvis en annen moderator endrer noe i gruppen før du velger Oppdater, mister du endringene du har gjort. Du blir varslet om at en annen moderator har gjort endringer.


Avslutt utbrytergrupper

Når du vil avslutte bruk av utbrytergrupper og få alle tilbake til hovedrommet, velger du Avslutt utbrytergrupper. Du finner dette alternativet øverst på Deltakere-panelet eller ved siden av UtbrytergrupperDel innhold-panelet.

Når du velger Avslutt utbrytergrupper, flyttes alle deltakerne tilbake til hovedrommet.

Innhold som er delt i gruppene, gjøres ikke tilgjengelig i hovedrommet når gruppene er avsluttet. Du bør informere deltakerne noen minutter før du avslutter utbrytergruppene. Gi deltakerne tid og mulighet til å ta skjermdumper eller opptak av hva de jobbet med, før du avslutter gruppene.


Nyttige tips

Slett enkeltelementer fra tavlen. Viskelærknappen fjerner alle merknader fra tavler/lysbilder. Bruk Velg-verktøyet til å velge en merknad, og trykk deretter på Backspace-tasten (ikke Delete-tasten) på tastaturet for å slette bare det valgte elementet.

Roter innhold på tavlen. Bruk Velg-verktøyet til å velge et element, og velg og dra deretter den (svært) lille boksen som vises på høyre side av valgboksen.

Tilordne flere deltaker til en gruppe samtidig. Hvis du fyller utbrytergrupper manuelt, kan du holde Shift-tasten på tastaturet inne og velge flere deltakere samtidig. Deretter kan du dra og slippe dem i gruppen du vil ha dem i. Du kan også velge «...» i raden for de ulike deltakerne og velge dem på den måten.

La deltakere som kommer sent, bli med i samarbeidsgrupper. Hvis du vil la deltakere som kommer sent, bli med i samarbeidsgrupper, kan du velge Tillat at deltakere bytter gruppe.

Bidragsytere for nyttige tips

Amy Eyre (E-Learning Support Officer) | Programme Design and Learning Technology Team | University of York, Storbritannia

Helga Gunnarsdottir (Learning Technologist) | Learning Innovation Unit | The University of the West of England, Storbritannia