Etki alanını tarama, Kurumların sahip oldukları dosyaların ve sayfaların erişilebilirlik durumunu değerlendirmesine olanak tanır. Kurumlar, bu özellik sayesinde güncel bir erişilebilirlik puanına sahip olabilir ve böylece içeriğin performansı hakkında bilgi edinebilir. 

Yapılan her değişikliğin ardından etki alanının taranması şu konularda fayda sağlar:

  1. İçeriğin incelenmesi
  2. Erişilebilirlik sorunlarının tespit edilmesi 
  3. Erişilebilirlik puanının elde edilmesi

Örneğin, bir yöneticinin, etki alanı içeriğine bir bağlantı eklediğini varsayalım. Etki alanının taranması, son taramadan bu yana gerçekleştirilen tüm yeni değişikliklerin erişilebilir olduğunu doğrular. Bu özel örnekteyse tarama, bağlantının bozuk olup olmadığını doğrulayacaktır.

İki tür tarama mevcuttur: Otomatik ve Manuel.

Otomatik taramalar, kurumların oryantasyon sürecinde tanımlanır ve yapılandırılır. Bu aşamada kurumlar, bu özelliği etkinleştirmek isteyip istemediklerine ve ne sıklıkta (örneğin günlük veya haftalık) gerçekleştireceklerine karar verir. Manuel taramalar, destek hizmetleri ile iletişime geçilmesine gerek kalmadan, uygun görülen zamanlarda kurum tarafından gerçekleştirilir.

Tarama süresi, belirli bir etki alanındaki dosya ve sayfa sayısına bağlıdır.

Etki alanında Manuel Tarama nasıl gerçekleştirilir?

Etki alanını taramak için şu adımları takip edin:

  1. Erişilebilirlik Raporu'nda, Etki Alanları sekmesini seçin
  2. Taramak istediğiniz etki alanını bulun ve seçin
  3. Seçilen etki alanına girdikten sonra, sağ üst köşedeki "Etki alanını tara" düğmesini seçin
    Screenshot of the upper part of the Accessibility Report. The 'Crawl domain’ button is located to the right side.
  4. Taramanın sürdüğünü belirten aşağıdaki afiş görünür. Bu işlem arka planda çalışırken Erişilebilirlik Raporu'nuza gözatmaya devam edebileceğinizi unutmayın.
    Screenshot of the ‘Crawl in progress' banner which shows up when a crawl is in progress. It reads: This domain is being crawled and may take a while to complete. You can continue to browse while this process runs in the background. A 'Cancel crawl’ button is shown at the bottom of the banner.
  5. Taramayı istediğiniz anda iptal edebilirsiniz. Taramayı iptal etmek istediğinize emin olup olmadığınızı soran aşağıdaki afiş görünür. İşlemi iptal ettiğiniz takdirde, o ana kadarki tarama sonuçlarının kaybolacağını göz önünde bulundurun.
    Screenshot of the 'Cancel crawl' banner which shows up when cancelling a crawl:. It reads: Are you sure you want to cancel this crawl? This section is being crawled and may take a while to complete.  If you cancel this crawl, it means any progress made during this crawl so far will be lost.  A ‘Continue crawl’ and ‘Cancel crawl’ buttons are shown.
  6. Tarama bittiğinde, taramanın tamamlandığını belirten aşağıdaki afiş görünür ve bu noktada değişiklikler rapora yansıtılmış durumdadır:
    Screenshot of the ‘Crawl complete' banner which shows up when the crawl of the domain is complete. It reads: Crawl complete Changes made in this domain’s pages are now reflected in the report. A 'Close' button shows up at the bottom.

Devam eden bir tarama işlemi varsa (manuel veya otomatik) yeni taramaların ancak devam eden tarama tamamlandıktan sonra gerçekleştirilebileceğini unutmayın.

Bir tarama devam ederken başka bir tarama başlatmak mümkün mü?

Bir tarama devam ederken tüm "Etki alanını tara" düğmeleri devre dışıdır. Tarama tamamlandığında, yeni bir tarama başlatabilirsiniz. Bu sebeple, eş zamanlı tarama gerçekleştirmek mümkün değildir. 

Taramada hata varsa ne olur?

Yaygın olmamakla birlikte etki alanları taranırken hatalar oluşabilmektedir. Böyle bir durumda, dâhilî bir hata olduğunu ve etki alanı taramasını yeniden denemeniz gerektiğini belirten aşağıdaki afiş görüntülenir. Hata devam ederse destek hizmetleriyle iletişime geçmeniz gerektiğini unutmayın.
 

Screenshot when an error occurs while scanning a section. It reads: An internal error occurred. Please retry crawling or contact support if the issue persists.

Destek hizmetleriyle iletişime geçmek için Behind the Blackboard sitesine gidin ve kimlik bilgilerinizle oturum açın. Kimlik bilgileriniz yoksa Kurumunuzun Hesap Yöneticisi'nden bu bilgileri talep edebilirsiniz.