تنطبق هذه المعلومات على طريقة عرض Ultra للمقرر الدراسي فقط.

تنطبق هذه المعلومات على واجهة Ultra فقط.

Kurs içeriği başlıklarında arama yapma

Kurs İçeriği sayfasında ögeleri başlığa göre arayabilirsiniz.Bir arama çubuğuna dönüşecek şekilde genişletmek için sayfanın sağ üst kısmındaki büyüteç düğmesini seçin.

Image of main course content page with magnifying glass icon on right side

Arama çubuğuna, aradığınız ögeyle ilgili anahtar sözcüğün birkaç harfini yazın.

Image of course content search bar at top part of course content page

Kurs arama işlevi, siz harfleri yazarken eşleşen ögelerin başlıklarını görüntüler. İlgili içeriği açmak için listeden ögeyi seçin.

Arama çubuğuna yazılan harflerle eşleşen ögelerin listesini gösteren kurs içeriği arama çubuğunun görüntüsü

Eşleşen tüm ögeleri ayrıntılı şekilde görüntülemek için listenin altındaki Tüm öge sonuçlarını göster bağlantısını seçin. Görüntülemek istediğiniz ögeyi seçin.

Başka bir arama yapmak için, arama çubuğunun içindeki 'X' düğmesini seçerek bir önceki girişinizi temizleyin. Arama çubuğu içeriğini silip farklı bir anahtar sözcük de yazabilirsiniz.

Arama sonuçlarının ayrıntılı listesine ait görüntü

Arama sonuçlarının ayrıntılı listesini temizlemek için listenin sol üst tarafındaki Aramayı Temizle bağlantısını seçin. Kurs İçeriği sayfasının başlangıç görünümüne geri dönersiniz.

"Aramayı temizle" seçeneğine ait görüntü

Tarayıcı tam ekran modunda değilken arama ekranı farklı şekilde çalışır. 

İçerikleri düzenleme, değiştirme, silme ve sırasını değiştirme

Düzenleme, değiştirme ve silme

Kurs İçeriği sayfanızdan mevcut içerik ögelerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Düzenle ve Sil işlevlerine erişmek için ögenin satırındaki menü düğmesini seçin.

Image of Course Content item with box surrounding edit and delete icon

Dosyaları düzenleme veya değiştirme. Dosyaları düzenlemek veya değiştirmek için, üzerinde çalışmak istediğiniz ögenin sağ tarafındaki üç noktalı düğmeyi seçin. Bu, düzenleme yapmanıza olanak sağlayan bir panel açacaktır:

  • Görünen ad. Kurs içeriği sayfanızda ögeniz için gösterilen adı düzenlemek için panelin üst kısmında görünen adı seçin. 
  • Hedefler ve standartlar ekleyin. Kurumunuz ve siz, öğrencilerin programlardaki ve müfredatlardaki başarısını ölçmek için hedefleri kullanabilirsiniz. Bir dosyayı başarıyla kursunuza yükledikten sonra, bir veya daha fazla hedefle eşleştirebilirsiniz. Üzerinde çalışmak istediğiniz ögenin sağ tarafındaki üç noktalı düğmeyi tıklatın ve Düzenle'yi seçin.Panelde Hedeflerle Eşleştir'i seçerek dosyayla eşleştirebileceğiniz mevcut hedefleri arayın.

Öğrenciler dosyayla eşleştirdiğiniz hedefleri göremez.

  • Dosyayı değiştirme.Bir dosyayı başka bir dosyanın yerine koymak için bu seçeneği kullanın. Örneğin, yüklediğiniz görüntünün daha yüksek çözünürlüğe sahip bir sürümünü bulmuş olabilirsiniz.Söz konusu dosya kursun içinde birden fazla noktada görüntüleniyorsa bir pencere görüntülenerek dosyayı tüm örneklerde mi yoksa bu tek örnekte mi değiştirmek istediğinizi sorar. Eski dosya, tek bir örnekte değiştirmediğiniz sürece, yeni sürümle değiştirildiğinde korunmaz. Bu, kurumunuz için depolama alanı açar. 
  • Bir açıklama ekleyin. Açıklama, Kurs İçeriği sayfasında görünen adın altında görüntülenir. Burada, öğrencilere ögeyle ilgili daha fazla bilgi sunabilirsiniz. Açıklama en fazla 750 karakter uzunlukta olabilir. 75 veya daha az karakter kaldığında açıklama alanının altında bir uyarı görüntülenir.
  • Öğrencilerin dosyaya erişimini düzenleme. Öğrencilerin dosyayı indirme veya görüntüleme şeklini düzenleyebilirsiniz. 

Dosyaları silin. Bir ögeyi kursunuzdan silebilir veya bilgileri korumak için öğrencilerden gizleyebilirsiniz. Öğrenciler Kurs İçeriği sayfasından gizli ögelere erişemezler. İçerik barındıran bir klasörü veya öğrenim modülünü silerseniz içerik Kurs İçeriği sayfasından da kaldırılır.

Kurs İçeriği sayfasındaki içeriği yeniden sıralama

Taşımak istediğiniz ögenin satırını seçin ve yeni bir konuma sürükleyin. İçerikleri bir klasörün içine de taşıyabilirsiniz. Klasörü genişletin ve ögeyi klasörün başlığının altındaki alana sürükleyin.

Learn Ultra, Kurs İçeriği sayfasında içerikleri iç içe yerleştirmenize olanak tanımak için üç adede kadar hiyerarşi seviyesini destekler. Örneğin, bir klasörün içindeki bir klasör iki seviye demektir. Üç seviyeye örnek olarak bir klasörün içinde bulunan, öğrenim modülüne sahip bir klasör verilebilir. Kurumunuz, kurumdaki kurslar için ek bir iç içe yerleştirme seviyesi ekleme seçeneğine sahiptir. Ultra yöneticinize kurumunuzun bu seçeneği kullanıp kullanmadığını sorun.

Image of an item being moved with the six vertical dot move icon highlighted

Klavyenizi kullanarak bir ögeyi yeni bir konuma veya bir klasörün içine taşıyabilirsiniz.

  1. Sekme tuşunu kullanarak bir ögenin Taşı düğmesine gidin (düğmenin üzerinde iki dikey ok yer alır: Biri yukarıyı, diğeri aşağıyı gösterir).
  2. Taşıma modunu etkinleştirmek için Enter tuşuna basın.
  3. Ok tuşlarını kullanarak bir konum seçin.
  4. Ögeyi yeni konuma bırakmak için Enter tuşuna basın.

Bir ögenin satırından menüyü açarak Düzenle ve Sil işlevlerine erişin.


İçeriğin kullanılabilirliğini kontrol etme

Her kurs içeriği parçasını öğrenciler tarafından görülebilir veya görülemez (gizli) olarak kolayca ayarlayabilirsiniz. Her içerik parçasını oluşturduğunuzda bu ayarı yapabilir veya içerik kursunuzda göründükten sonra değişiklik yapabilirsiniz.

Her ögenin görünürlüğünü özel olarak ayarlayarak, tam hazır olmayan içerikleri öğrencilere göstermediğinizden emin olabilirsiniz. Öğrenciler için yayınlamadan önce içerikle deneme yapma esnekliğine de sahip olursunuz. Örneğin, içeriklerin sadece ilk haftasını gösterebilir, geri kalan kısmını ise iyileştirmek üzere gizleyebilirsiniz.

Klavyenizin sekme tuşuyla görünürlük listesine gidin ve menüyü açmak üzere Enter tuşuna basın. Bir seçeneğin üzerine gelmek için Alt/Option ve yukarı/aşağı ok tuşlarını kullanın.

Öğrenciler gelecek tarihlerde görünecek şekilde ayarlanmış ögelere erişemezler ancak onları listede görebilirler. Ayrıca bir öğrencinin kursunuzdaki diğer ögelerle ilgili performansına göre içerik yayınlamak için kurallar oluşturabilirsiniz.

Ally في Learn - المدرس

عرض إمكانية وصول ذوي الاحتياجات الخاصة للمحتوى وتحسينها

تتحكم مؤسستك في تحديد الأدوات التي تتم إتاحتها.

يزخر فصلك الدراسي بطلاب مختلفين يتمتعون بقدرات تعلُّم فريدة. إن تزويد الطلاب بمحتوى أكثر قابلية للوصول يعني أنه يمكن لكل فرد اختيار التنسيقات التي تناسبه بشكل أفضل. في حالة استخدام مؤسستك لـ Blackboard Ally، يمكنك استخدام الأداة لضمان إمكانية وصول كل طالب إلى محتوى المقرر الدراسي الخاص بك.

تظهر التنسيقات البديلة ومؤشرات نقاط إمكانية وصول ذوي الاحتياجات الخاصة بجوار مستندات المقرر الدراسي والاختبارات.

بدء استخدام Ally

  1. ابحث عن المحتوى الذي تريد تحسينه.
  2. بجوار المحتوى يوجد رمز يوضح درجة إمكانية وصول ذوي الاحتياجات الخاصة.
  3. حدِّد رمز الدرجة لمعرفة كيفية تحسين درجة إمكانية وصول ذوي الاحتياجات الخاصة.
  4. يفتح Ally ويظهر لك الخطوات الخاصة بكيفية تحرير المحتوى الخاص بك للوصول إلى إمكانية وصول محسنة لذوي الاحتياجات الخاصة وتحسينها للتنسيقات البديلة.

كيفية تحسين إمكانية وصول ذوي الاحتياجات الخاصة في محتوى المقرر الدراسي

لا يري الطلاب درجة إمكانية وصول ذوي الاحتياجات الخاصة المحتوى. ويمكن للطلاب الاختيار من بين التنسيقات البديلة التي يقوم Ally بإنشائها للمحتوى، بدلاً من ذلك. يمكنك مساعدة Ally في إنشاء تنسيقات بديلة أفضل وذلك من خلال اتباع أفضل الممارسات لإنشاء محتوى يمكن الوصول إليه.

عرض التنسيقات البديلة

بعد إضافة محتوى إلى مقرر دراسي، ينشئ Ally تنسيقات بديلة للمحتوى استنادًا إلى الملف الأصلي. على سبيل المثال، إذا كان المحتوى الأصلي ملفًا بتنسيق PDF، فسيقوم Ally بإنشاء الصوت وطريقة برايل الإلكترونية وتنسيقات ePub الخاصة بنفس المحتوى. يتم إتاحة هذه التنسيقات مع الملف الأصلي بحيث يوجد كل شيء في موقع واحد مناسب.

تعتمد التنسيقات البديلة التي تم إنشاؤها على نوع المحتوى الأصلي. في حالة عدم رؤيتك للخيار الخاص بتنزيل التنسيقات البديلة، فهذا يعني أنه لم يتم تمكين Ally لهذا المقرر الدراسي أو أن نوع المحتوى غير مدعوم.

ابحث عن المحتوى في مقررك الدراسي. حدد القائمة الموجودة بجواره وحدد التنسيقات البديلة. اختر الإصدار الأفضل لاحتياجاتك! حدد تنزيل لحفظ التنسيق البديل لجهازك.

student view of Download alternative formats modal

المزيد عن التنسيقات البديلة لمحتوى المقرر الدراسي